Pagina's

zondag 8 oktober 2017

Digitale letters - Digital Lettering

(Please scroll down for English)

Als je mij al langer volgt, heb je wel gemerkt dat ik sinds een tijdje minder blog en minder blogs lees (en vooral vaak pas heel laat reageer). Daar heb ik een goede reden voor: iets meer dan een jaar geleden ben ik aan een opleiding begonnen, namelijk grafische vormgeving. De combinatie van werken, twee volledige avonden les per week en dan thuis nog huiswerk maken, slorpt behoorlijk veel van mijn tijd op, waardoor ik mijn andere activiteiten een beetje heb ingeperkt.

Het eerste jaar was erg technisch en bestond vooral uit leren werken met allerlei grafische software. Nu ben ik aan het tweede (en laatste) jaar begonnen en dat bestaat grotendeels uit ontwerpen. De allereerste opdracht was helemaal een kolfje naar mijn hand: we moesten een boekcover ontwerpen met alleen maar letters - die door de vormgeving de titel illustreren. Vandaag toon ik een van mijn voorontwerpen die ik uiteindelijk niet verder heb uitgewerkt.


In mijn schetsboek ben ik aan het handletteren gegaan: de titel "The Circle" heb ik in cirkelvorm geschreven met een Ecoline brushpen. Je ziet dat ik het ook eens met de Nederlandse vertaling heb geprobeerd, maar visueel werkt dat niet zo goed als in het Engels.


Daarna heb ik de letters gevectoriseerd in Illustrator en de compositie een beetje verbeterd. Ik heb ze vervolgens een soort krijteffect gegeven en op een krijtbord gepresenteerd.

Vind je het leuk om ook digitale werkjes van me te zien? Laat het me weten in de commentaren, dan kan ik er hier af en toe nog tonen.

If you have been following me for a while, you will have noticed that I write less than before and I often react quite late on other blogs. I have a good reason for that: since a little more than a year I am studying again, graphic design. The combination of work, two evenings of classes per week and homework for the classes takes a lot of my time.

The first year was very technical and was mainly about learning how to work with graphic software. Now I started the second year, and that is mostly design. Our first exercise is really my cup of tea: we have to design a book cover with only lettering - the typography should illustrate the title. Today I am showing one of the preliminary designs I did not carry out.

I started by hand lettering in my sketchbook: I wrote the title "The Circle" in a circle with an Ecoline brush pen. I also tried it with the Dutch title ("De cirkel"), but as you can see, this letter combination doesn't work as well as the English one.

I vectorised the lettering and made some small improvements to the composition. Then I added a chalk effect and presented it on a chalkboard background.

Do you like to see these digital creations too? Let me know in the comments, then I can show some more now and then.

15 opmerkingen:

 1. Wat lijkt me dit een gave opleiding! Knap ook dat je het weet te combineren met je werk. Lijkt mij heel pittig. Dit cirkel-ontwerp vind ik prachtig! Mooi uitgewerkt in een krijtversie. En je hebt gelijk, in het Engels is het het mooist. Succes! En wat mij betreft, laat maar dingen zien, gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat maar zien! Zal ons ook weer inspireren voor andere dingen.
  Het engels oogt inderdaad mooier!
  SUcces!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms is het jammer dat een dag zo snel voorbij gaat hé Nele? Er zijn zoveel leuke dingen om te proberen en dan zijn er ook nog andere taken..Deze uitwerking van een titel vind ik supergaaf en inderdaad de Engelse versie oogt beter. Die krijtversie is ook erg gaaf, van mij mag je alles laten zien hoor, leuk.
  Lieve groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is zeker heftig zeg, werken en een opleiding ernaast. Dan moet je keuzes maken, je kunt niet alles tegelijk! Je cirkel-ontwerp is prachtig, en inderdaad, de Engelse is visueel veel mooier. En ja hoir, kom maar op met je ontwerpen, leuk!! Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laat maar zien! Dat inspireert ons!
  Inderdaad geeft het Engels meer effect. Succes met je studies!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tof ! Lijkt me een leuke opleiding. Heb ook eens een paar lessen Illustrator gevolgd, maar als je thuis niet oefent, wordt het niks ! Ik hoop dat je er nog laat zien ! Annick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh wauw! Knap! EN heel mooi! En zeer vind ik het leuk meer te zien. Dat ik het zelf niet vaak doe en goed kan wil niet zeggen dat ik het niet wil zien hoor! Juist leuk!
  Succes met de opleiding en huiswerk en zo...
  GerJanne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. waar ik normaal gezien zou kiezen voor mooi in het Nederlands, dan is hier de Engelse versie wel mooier voor de cirkelvorm. Heel mooi uiteindelijk in die krijtversie! Prachtig werk hoor Nele en deel maar met ons! Het moeten niet altijd kaartjes zijn hé!
  wel leuk als je nu wat creatiever aan de slag kan tijdens je opleiding!
  groetjes
  nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk Nele en zeker een hele opgave om naast je werk zo een 2 jarige studie te volgen...Dat vind ik super knap hoor
  en wat je hier laat zien is geweldig gemaakt...heel kunstig
  Ik wens je nog veel succes en als je de tijd ervoor hebt mag je gerust nog meer werkjes laten zien...
  groetjes Rosina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat ziet er gaaf uit Nele....heel mooi uitgewerkt. Knap dat je dat naast je werk in de avonduren doet. Dan blijft er idd weinig tijd over. En ik wil best meer zien hoor!
  xxx Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat ziet er prachtig uit Nele, wat mooi! Graag, laat maar meer zien, groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt me een heel interessante opleiding. Supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeeeeh dat is idd best pittig (weet ik uit ervaring:)) maar wat gaaf zeg!! Super leuke opleiding lijkt me! Mooi ontwerp heb je gemaakt zeg en ik wil heeel graag meer zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow Nele, heel mooi gedaan, die opleiding is helemaal jouw ding hé ! Geen erg hoor, dat je niet meer langs alle blogs kan, ik heb er begrip voor. De tijd vliegt ook bij mij, ik was al een maand niet meer op jouw blog, sorry ! Maar ik heb net naar jouw vorige creaties gezien, supermooi ! Ben al benieuwd naar je volgende opdrachten. Groetjes, Enny

  BeantwoordenVerwijderen